Wedstrijd Twiske 10 november

AfzienElk jaar doet de Amsterdamse Cross Competitie het Twiske aan wanneer wielervereniging de Trappist op de Zanddijk een wedstrijd organiseert. De opzet is simpel, de sfeer gemoedelijk en de strijd is hard maar sportief. Door de eenvoudige opzet valt het vooral voor de jeugd niet altijd mee. Zo starten de kinderen van 7 t/m 10 jaar bij elkaar in de categorie Jeugd A en kinderen van 11 t/m 13 jaar bij de Jeugd B. De verschillen zijn groot en de winnaars vaak op voorhand al bekend. Maar dat mag de pret niet drukken, iedereen weet waar hij of zij aan begint en het plezier en onderlinge strijd staat voorop.

Vanuit onze trainingsgroepen waren Kevin, Soraya, Ian, Wout, Kay, Jarno, Sven en Bas zo dapper om de strijd aan te gaan met de ervaren jeugd op hun cyclocross fietsen. De trainers hebben het gezien en zijn trots op jullie prestaties.

Bij de jeugd A was Soraya zo dapper om het te proberen, ondanks dat ze pas met mountainbiken is gestart. Spannend en eng, want het parkoers kende enkele passages waar Soraya nog niet had geoefend. Dus stapte Soraya toch beter vroegtijdig uit, gewoon nog iets meer trainen en dan volgend jaar opnieuw proberen! De grote held van onze trainingsgroepen was toch wel Kevin, een sterke start, super geconcentreerd op de technische stukken en volhouden tot het eind. We weten het nog niet zeker, maar volgens ons eindigde Kevin op een prachtige 3e plek bij de Jeugd A!

Bij de Jeugd B had Ian een belangrijke persoonlijke missie, en dat was volhouden en uitrijden. Een missie die Ian met glans heeft volbracht. Naast Ian stonden in deze klasse ook Jarno, Kay en Wout aan de start. De eigen verwachtingen waren groot, maar hun tegenstanders waren dat ook, tot wel een kop groter!

In de eerste ronde lag Kay op een mooie positie maar ook in een dubbele sandwich bij 4 ervaren cyclocrossers. Op een technisch stuk moest er gelopen worden en na wat geduw verloor Kay even de voor mountainbikers belangrijke “flow”. Een valpartij was het gevolg en alle kansen waren verkeken. Wout en Jarno zaten daar vlak achter en probeerden aansluiting bij de cyclocrossers te vinden. Trainer Marc had ze al gewaarschuwd, op de grasstukken is het lastig om als mountainbiker een cyclocrosser bij te houden. Maar toch reed Wout een solide wedstrijd waar hij heel trots op mag zijn. Jarno reed voor wat hij waard was en stierf in zijn 25 minuten durende wedstrijd meer dan duizend doden, afzien is ook een groot talent!

Tenslotte startte Sven en Bas bij de Nieuwelingen. Tussen de “bejaarden” en over het volledige wedstrijdparkoers (dus met trap), en dat 35 minuten lang. Omdat ik ongeveer gelijk met Sven en Bas moest starten (bij de bejaarden) heb ik niets van hun strijd mee gekregen. Maar bij de finish trof ik een inmiddels weer bijgekomen Sven, hij had het heel zwaar gehad maar toch nog 2 “oude vrouwen” ingehaald. Bas heb ik niet meer gesproken maar wat ik van zijn ouders begreep heeft ook hij flink afgezien.

Wat de trainer te zeggen heeft:
Trainer Marc: “Wedstrijd rijden is andere koek! Vanaf de start is het afzien in het kwadraat en dat kan je alleen trainen door vaker en regelmatiger aan wedstrijden mee te doen. Ook de strijd is iets waar je aan moet wennen. Over de benodigde wedstrijd-slimheid kan ik wel vertellen maar door het zelf te ondervinden of, zo je wilt, door zelf “slachtoffer” te worden van de slimheid van een ander, leer je het veel beter en veel sneller. Iedereen heeft gestreden voor wat ie waard is en ik zie een hoop potentie. Technisch waren jullie zeker niet de mindere, het was vooral het gemis aan wedstrijdervaring wat het zo zwaar voor jullie maakte. Er komen nog meer wedstrijden van deze competitie in de buurt, dus een kans om te kijken hoever je komt als je meer wedstrijdervaring hebt.”

Uitslag:
We zijn allemaal heel benieuwd naar de uitslagen, die vind je op de eigen website van de ACC met daarnaast ook foto’s en een verslag.

Reacties

 1. Leuk verslag Marc, ondanks dat Jarno het erg zwaar vond wil zeker nog een keer meedoen aan een wedstrijd.

 2. Hoi Marc,

  Zeker leuk verslag!
  Kaj was even flink teleurgesteld… Hij had er meer van verwacht.
  Maar goed, het hoort er bij en toch weer een mooie ervaring rijker!!
  Hij heeft er in ieder geval nog steeds heel veel zin in!

  Tot zaterdag, Mandy (Kaj).

  • webmaster zegt

   Hoi Mandy, Kaj,

   Ik kan me de teleurstelling wel voorstellen. De valpartij heb ik niet gezien, wel wat er aan vooraf ging. En dat was een beetje jammer en niet helemaal sportief. Het is een harde les geworden waar ook ik liever een harde maar sportieve strijd had gezien. We komen er zaterdag nog op terug.
   Toch goed dat je de wedstrijd hebt uitgereden, Kaj!

   Groet van Marc

 3. Wat een leuk verslag weer Marc, Kevin vond het geweldig vandaag in ieder geval. Ik hoop dat jouw wedstrijd ook goed is verlopen? Je hoopte op regen, dat heb je volgens mij meer dan voldoende gekregen…
  Tot zaterdag!
  Mariska

  • webmaster zegt

   Dank je! Kevin heeft echt prima gereden dus alle reden om trots te zijn. Mijn wedstrijd ging ook goed, ik ben bij de 40+ als 13e geƫindigd. De uitslag op de ACC-site klopt niet en moet nog aangepast worden.