Wedstrijd Open Twiske Dag

Doel

Het eerste kwartaal van de mountainbike trainingen in Het Twiske zit er op, en hoe! Met een zeer zware trainingswedstrijd die de vereniging MTB-Noordwest samen met de stichting MTB-Twiske.nl op de Zanddijk heeft georganiseerd. Waarom een trainingswedstrijd? Dit is wat de trainer daarover te zeggen heeft. “Het eerste kwartaal hebben we veel getraind op techniek, vooral de bochtentechniek. Maar sport is meer dan techniek, het gaat ook om uithoudingsvermogen, kracht en, niet te vergeten, doorzettingsvermogen. Vooral dat laatste kun je prima oefenen door middel van een wedstrijd. Doorzettingsvermogen in de sport betekent dat je afmaakt waar je aan begonnen bent, ondanks dat er een mannetje (of vrouwtje) in je hoofd zegt (smeekt) dat je moet stoppen omdat je moe bent.

Boris2013BixkanietmeerBixzetdoorBlingbling

De deelnemers hebben het ondervonden en de toeschouwers hebben het gezien. Verwrongen gezichten, gepuf, gesteun, “hoelang nog?” en “ik kan niet meer…!” Maar met de aanmoedigingen van alle toeschouwers is het toch iedereen gelukt om de volledige wedstrijd uit te fietsen! Voor mij als trainer zijn er daarom alleen winnaars, jullie hebben allemaal volgehouden en doorgezet. Proficiat!”

Zwaar!

Dat was het, zwaar! Het wedstrijdrondje ging omhoog en omlaag, veel bochten, veel tempo wisselingen, dus de trainer geeft het toe, het was een heel lastig rondje. Daarnaast duurde de wedstrijd voor de 24 inch mannen maar liefst 15 minuten en voor de 26 inch mannen 20 (!) minuten. Er waren 3 deelnemers die voor het eerst meededen. Fedja kwam helemaal uit Zaandam naar het Twiske gefietst voor zijn eerste wedstrijd. Bix had al wel de verhalen van zijn broer Neo gehoord en deed nu zelf mee en de jongste deelnemer was het broertje van Julian, Keano. Helmpje af voor deze drie deelnemers en fijn ook dat ze alledrie levend de finish hebben gehaald!

De trainer moet ook even zeuren!

Jaja, even kort wat zeuren en dan weer helemaal positief! Schakelen, daar ging het wel eens mis bij diverse deelnemers. Dus dat wordt een aandachtspunt bij de komende trainingen! Tevens een kritische noot richting de ouders. Als ouder bent u niet alleen supporter en sponsor maar ook mecanicien en zo nu en dan moeten de binnenkabels van de remmen en versnellingen vervangen worden. Doe regelmatig een korte check-up, is de ketting gesmeerd, zijn de remblokken goed afgesteld en niet versleten en lopen de rem- en versnellingskabels soepel.

En dan nu weer positief!

Zoals ik al eerder schreef, we hebben de laatste weken veel getraind op de bochtentechniek. Goed de bocht inkijken, hoe staan de trappers, druk uitoefenen op de (off camber: buitenste) trapper en, om het allemaal een beetje spannend te maken, (en voor de kenners) off camber bochten sturen zonder te remmen. Bij het gezamenlijk inrijden merkte ik het al, jullie gingen allemaal keihard door de bochten, ook de altijd lastige off camber bochten. Het bewijs is op de foto vastgelegd, zoals jullie hieronder kunnen zien. Deze foto van Kevin kan zo in het beste mountainbike instructieboek wat er bestaat “Mastering Mountain Bike Skills by Brian Lopes and Lee McCormack”.

Kevin2013
Kevin kijkt goed de bocht in en omdat het een vlakke bocht is en de snelheid daar relatief laag ligt trapt hij in de bocht goed door om grip en controle te houden. Ik moet er overigens wel bij vermelden dat Kevin dit toch vooral van zijn vader heeft geleerd!

Kort wedstrijdverslag

Een wedstrijd rijden is altijd spannend, een gevoel dat nooit weggaat hoe oud je ook bent. Heb je dan 1 minuut voor de start een lekke band dan wordt het extra spannend. Dat overkwam Jarno, maar gelukkig had trainer Randy een binnenband in de juiste maat bij zich en kon de band snel gerepareerd worden. Een paar minuten later dan gepland ging de wedstrijd van start, eerst de 26 inch-ers en daarna de 24 inch-ers.

chaosvoordestartconcentratievoordestartstart26inchstart24inch

Bij de 26 inch-ers liet Jarno er geen gras over groeien, vanaf de start domineerde hij de race. Daar achter was het spannend tussen Renze en Neo. Renze voor het eerst op zijn nieuwe 26 inch fiets met bovendien een heel ander schakelsysteem dan zijn oude fiets. Het lukte Renze om Neo in te halen toen Neo op een technisch stuk verkeerd schakelde, maar Neo hervond zich, zette de achtervolging in en wist Renze toch weer in te halen. Achter Neo en Renze vochten Stan en Silvian een verbeten strijd uit met het zware parcours, met hun fiets (schakelen!!) en met zich zelf. Opgeven was vandaag voor niemand een optie, ook Stan en Silvian hielden vol, haalden de finish, stortten van vermoeidheid op de grond om 15 minuten later weer vol frisse energie te gaan lasergamen.

Bij de 24 inch-ers had de wedstrijd een spannend verloop. Boris, Kevin, Bix, Tim en Sven hadden een goede start maar verkeken zich op Julian. Julian keek zogezegd de kat uit de boom, wachtte totdat de anderen de eerste tekenen van vermoeidheid toonden en haalde toen iedereen in. Achter Julian was het spannend en reden Kevin en Boris dicht bij elkaar en daar weer achter Sven en Tim. Nieuwkomers Bix, Fedja en Keano hadden het zwaar maar hielden het dankzij alle aanmoedigingen tot het einde toe vol.

Ook al was het een trainingswedstrijd, toch waren er bekers voor de eerste drie en een medaille voor alle finishers.

Oudennieuw
Foto: links ziet u “vergane glorie” (sorry Frank, Ton, Ramon 😉 ) en rechts de nieuwe garde (Boris, Julian en Kevin).

Opentwiskedag2013-2
Foto: iedereen is een winnaar!

Foto’s zijn gemaakt door de vader van Neo en Bix.