Toertochten

We zitten midden in de tweede golf van de Corona crises. Door de semi-lockdown zijn alle toertochten in het land de komende tijd afgelast. Dat is erg jammer want hoewel er niets mis is met solo fietsen is het gezamenlijk fietsen vaak een stimulans en manier om fietsen nog leuker te maken.

Als toertochtcommissie hebben we daarom, samen met het bestuur, gekeken wat we nog wel kunnen gaan doen als de huidige beperking voor een maximale groepsgrootte van twee wordt opgeheven. We denken dat met elkaar fietsen kan als we het maar goed organiseren. Dat willen we als volgt gaan doen:

  • Vanwege de crises in de gezondheidszorg kiezen we routes die wat minder uitdagend zijn dan we normaal gewend zijn. Veiligheid staat nu even voorop. De ziekenhuizen en zorg zijn overbelast. Laten we daar als mountainbikers vooral even weg blijven. Dat betekent dat de nadruk wat meer zal komen te liggen op conditie en wat minder op de technisch uitdagende trails. Dus meer crosscountry en veldtoertochten.
  • In het weekend wordt bij mooi weer voor sommige natuurgebieden al snel code rood afgegeven. Uit metingen van beheerders van populaire MTB-routes blijkt dat aantallen gebruikers soms met 100 % zijn toegenomen sinds Corona. De MTB-routes in de top 25 kun je nu echt beter mijden. Uit eigen ervaring weten we dat er buiten de randstad nog genoeg gebieden te vinden zijn waar je kunt fietsen en je bijna geen andere MTB’ers tegenkomt. Met name in Brabant, op de Veluwe, Drenthe en langs de grenzen van ons Land zijn dat soort gebieden te vinden. Door bijvoorbeeld vroeg te gaan fietsen kan veel drukte (ook in de randstad) worden voorkomen.
  • We streven ernaar om 2 tochten per maand te rijden. Een tocht binnen onze eigen regio (voordeel geen extra reisbewegingen) en een tocht wat verder weg. Samen in een auto rijden? Liever niet. Rij alleen in een auto, als we op pad gaan.
  • We zullen fietsen in de maximaal toegestane groepsgrote na 19 november (hopelijk vier of meer personen). Verschillende groepjes rijden dezelfde route maar starten op verschillende tijden. De snelste groepjes starten eerder, de wat minder snelle groepen daarna. Hiermee kunnen we voorkomen dat zich op het parkoers toch een grote groep gaat vormen. Is het dan nog wel leuk? Ja want als iedereen zijn route opneemt en uploadt naar Strava kun je achteraf via de MTB Twiske club precies zien hoe de anderen gereden hebben. Via onze WhatApp groep MTB Twiske toertochten kunnen we tijdens het fietsen onze locatie delen en achteraf, kunnen natuurlijk foto’s worden uitgewisseld en uitgebreid worden nagepraat.
  • Groepsindeling doen we op basis van de gemiddelde snelheid die een deelnemer comfortabel kan fietsen tijdens een langere tocht. De allersnelsten gaan bijvoorbeeld in de A groep, de middenmoters in groep B en de hekkensluiters in groep C. Per groep fietsen hanteren we het SUST principe (Samen Uit Samen Thuis). Dit biedt de beste garantie dat de groepjes bij elkaar blijven en fietst ook voor iedereen het fijnst (minder wachten op achterblijvers). De eerste keer doen we dit op basis van een door jou zelf ingeschatte gem. snelheid. Na afloop van de eerste tocht passen we dit aan op basis van je Strava tijden. Zorg dus dat je elke tocht opneemt en daarna uploadt naar Strava. In overleg kan per groep besloten worden de lengte van de route in te korten als daar behoefte aan is.
  • Op basis van de agenda met geplande tochten (zie later in dit document) kun je je aanmelden voor een tocht. De dag voor de tocht sturen we de groepindeling met starttijd rond. Met daarbij eventueel de route in GPX-formaat.
  • Voor de veiligheid en voor calamiteiten moet elke deelnemer een smartphone bij zich hebben met mogelijkheid voor navigatie. Google Maps is in principe voldoende maar nog beter is het als je er ook mee kunt navigeren op basis van een GPX-route. Het gaat erom dat je zelfstandig je route moet kunt vervolgen of moet kunnen inkorten als, om wat voor reden dan ook, de groep waarin je fiets moet worden opgesplitst.
  • Per route/tocht is er een “mapmeister” die van tevoren de route verzorgt in GPX-formaat, de parkeerplaats uitzoekt, de vertrektijden per groep bedenkt en de communicatie verzorgt etc. Weet jij een leuke route en wil je ook een keer een “mapmeister” zijn, laat het ons weten!
  • Uiteraard gelden te allen tijde de regels van RIVM voor 1.5 meter afstand houden. Niet alleen tijdens maar ook aan het begin en einde van de fietstocht.

Agenda (onder voorbehoud van een versoepeling van de regels op 19 november)

Datum“Mapmeister”Route/Gebied
22 Nov 2020PeterIn Brabant liggen uitgestrekte en verlaten bosgebieden waar je bijna geen mountainbiker tegenkomt. In het verleden hebben we hier al een aantal tochten gereden waarvan we nog steeds de GPX-bestanden beschikbaar hebben. Denk aan veel onverharde bospaden, wandelpaden en single tracks. Soms ook technische stukken waar lokale mountainbike clubs op trainen.
Lengte +/- 50 a 60 km.
6 dec 2020NannoVoor deze tocht hoeven we niet met de auto. De tijd die we daardoor uitsparen besteden we aan fietsen want we moeten wel met de fiets eerst over asfalt naar de Duinen. Daar mag tot 10:30 vrij gefietst worden op alle wegen en wandelpaden. Het kan er druk zijn dus we vertrekken erg vroeg als het nog donker is. Lengte +/- 80 km.
Voor het fietsen in de Duinen is een Duinkaart verplicht. Er zijn dagkaarten te koop bij de ingang van het gebied. Je kunt ook jaarkaarten online kopen.
19 dec 2020MartinOp de Veluwe ligt een groot netwerk aan MTB-routes. Vanwege de enorme omvang van het gebied is de kans op drukte klein. Je kunt er prachtige tochten fietsen. Er zijn technische stukken en zeker in de buurt van de Posbank zijn er ook hoogte meters te scoren.
Lengte +/- 50 a 60 km. Voor delen van de MTB-routes die liggen op het terein van Natuur Monumenten is een MTB Vignet verplicht.

Laat via een mailtje naar toertocht@mtb-twiske.nl of een berichtje in onze App Groep weten op welke datum je graag wil meefietsen en wat je verwachte gemiddelde fietssnelheid zal zijn. Je kunt daar ook terecht met vragen, opmerkingen of tips voor leuke routes.