NoorderIJplas, de route is klaar!

De titel is wellicht wat optimistisch, want is een mountainbikeroute ooit “klaar”? Nee dus, er valt altijd wel wat te verbeteren of onderhoud te plegen. Maar desalniettemin, evenwel, nochtans en ondertussen staan de routepalen fier overeind in de grond en zijn de routebordjes op de palen geschroefd! En voor een ieder die geen flauw idee heeft waar dat NoorderIJplas gebied nu eigenlijk ligt, hieronder een Google-kaart met in het geel de route ingetekend vanaf het pompstation van Avia, Skoon 2 te Oostzaan naar het startpunt van de mountainbikeroute.

NYP_route_naar

En nu nodigen we iedereen van harte uit om deze nieuwe route eens te proberen. Ik zou haast willen zeggen, wees er snel bij want door het droge weer verkeert de route in een heel aangename conditie. Rijd je de route voor een eerste keer wees dan a.u.b. op je qui vive, bijvoorbeeld bij de afdalingen, er zit een steile bij, en verder kunnen er overal op en langs de route langharige koeien rondslenteren. Ook hun uitwerpselen vormen een extra uitdaging, d.w.z. om er langsheen te slalommen.

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van de routebordjes die je kunt tegenkomen. Zoals je ziet heb ik geen gebruik gemaakt van het vertrouwde “Bloso” teken (twee rondjes en een driehoek). Het is belangrijk dat je de reden hiervoor weet. De route die ik heb uitgezet is namelijk niet alleen toegankelijk voor de mountainbiker! Je kunt dus, naast de koeien, ook wandelaars met of zonder hond op de paden verwachten. Naar ouderwets gebruik is het de bedoeling dat we met z’n allen de paden in goede harmonie delen. Het gebied is te mooi en te uniek om het namens welke groep recreanten dan ook te claimen, laten we rekening met elkaar houden en een ieder zijn/haar hobby en/of liefhebberij gunnen.

De bordjes van links naar rechts (klik op de thumbnail voor een groter exemplaar):
Bij de ingang staan twee waarschuwingsbordjes die aangeven dat je mountainbikers en wandelaars op de paden kunt verwachten. Het ene bordje is bedoeld voor de wandelaars en het andere bordje voor de mountainbikers, als je nog kunt volgen wat ik bedoel? Op de tweede foto twee bordjes waarmee ik duidelijk probeer te maken dat de bocht die volgt een U-bocht is. De derde foto toont het bordje van de “short-cut”, met name voor de wedstrijd georiĆ«nteerde rijders is het stuk van de route rond de heuvel interessant en om dat stuk vaker achter elkaar te kunnen fietsen maak je het beste gebruik van deze short-cut. De vierde foto zegt iets over de staat van het stukje route dat nadert, dat ziet er namelijk uit als een tramrail, rijd je in het “tram”spoor dan ga je waarschijnlijk onderuit. Even alert zijn en goed sturen.

PN3PN4PN5PN2

Reacties

 1. Alwin Schuurhuis zegt

  Ik rij veelal met een Bryton GPS. Hebben/kunnen/willen jullie de GPS tracks van de 3 routes wellicht plaatsen?

 2. Vanavond voor het eerst de route gereden, meteen maar in het donker. Super gedaan! Echt een verrijking voor ons MTB ers! Veel geglibber op mijn semi’s. Volgende keer noppen eronder, dat zal beter gaan. Bedankt voor het goede werk. Voor onderhoud wil ik mij zeker aanmelden.

 3. Erg leuk dat er in Amsterdam nog een nieuwe wildernis is en daarin een knap parcours. Mooie route bordjes met nuttige info. Anders was ik argeloos in dat gat van 25% geduikeld. Nu toch maar even bewaard voor later. Ben benieuwd wie het lukt om alle natte klei hellingen fietsend boven te komen. Complimenten voor de bedenkers en makers!

 4. Mooie route, hebben hem afgelopen zaterdag gereden, spekglad de afdaling van 25% hebben wij niet genomen met de scherpe bocht naar rechts, de hooglandrs kwamen wij ook tegen moet toch een beetje respect hebben voor deze, dus moesten terug konden er niet langs. Nogmaals top baan.

 5. Hey mannen. Afgelopen zondag hebben we een paar rondjes NYP gereden. Ik had dit artikel toen nog niet gelezen. De route zelf ligt er echt goed bij. Wat een werk hebben jullie er in gestoken zeg! De palen staan allemaal keurig langs de route maar helaas heeft bijna geen een paal de bordjes die jullie hier op de foto’s laten zien. Blijkbaar is onze gemeenschappelijke vriend weer druk bezig geweest om de boel te verzieken…

  • webmaster zegt

   Hoi Mark,

   Ik schrok even van je bericht en ben dus meteen gaan kijken. Maar alle palen en routebordjes staan er nog. Je heb blijkbaar wel de palen zien staan maar niet de bordjes? Ik denk dat je dan tegen de route in hebt gereden. De route fiets je met de klok mee.

   Groet,
   MTB-Twiske

   • Ai, sorry voor het ongemak! Wat merkwaardig zeg. We waren blijkbaar die ochtend niet voldoende uitgeslapen.

 6. Goed bezig!
  Komt er ook een plattegrondje van de route met de rijrichting?