Update: NoorderIJ MTB-route nabij Twiske

start-NYP-routeZijkanaal H-weg in Amsterdam, het begin van de (aanrij) route.

Na overleg met de gemeente Amsterdam heeft MTB-Twiske.nl toestemming gekregen om een gedoog mtb-route uit te zetten in het Noorder IJplas gebied. Dit gebied is een van de laatste plekken nabij Amsterdam waar de natuur jarenlang zijn eigen gang heeft kunnen gaan. Een select groepje mensen kent en waardeert het gebied en gebruikt het voor zijn/haar hobby. In het gebied tref je daarom o.a. wandelaars die hun hond uitlaten, vissers, natuurspotters, maar ook motorcrossers en af en toe een verdwaalde mountainbiker.

NYP2Noorder IJplas gebied vanuit de lucht

Bijzonder is dat vooral dankzij de motorcrossers het gebied alle jaren open en toegankelijk is gebleven. Controversieel want de motorcrossers worden toch vooral gezien als rustverstoorders en natuurvernielers. Om te voorkomen dat het gebied volledig dichtgroeit gaat de gemeente nu hulptroepen invliegen vanuit Schotland. Binnenkort zal een deel van het gebied omhekt worden en worden 6 Schotse Hooglanders aangesteld om de paden open te vreten. Het lijkt er op dat de motorcrossers definitief niet langer welkom in het gebied zullen zijn en wij zijn benieuwd hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.

Maar tussen al deze plannen en beslommeringen door hebben wij dus toestemming gekregen om, op basis van de bestaande paden en tracks, in het gebied een gedoog mtb-route samen te stellen en uit te zetten. Na een dag puzzelen stond de route op papier en vervolgens zijn we met de beheerder het gebied ingegaan voor goedkeuring. Dat was het geval en de afgelopen 2 weken zijn we aan de slag gegaan met de bosmaaier en snoeischaar om de route begaanbaar te maken. Begaanbaar in die zin dat de paden er al lagen maar door planten, en dan met name bramen, niet echt prettig waren om met de mtb te betreden. Inmiddels hebben we routepalen geplaatst en is de route te fietsen. We houden er overigens zelf rekening mee dat routepalen zullen “verdwijnen”. De huidige routepalen zijn daarom simpel en goedkoop gehouden. Als de plannen met het gebied meer vorm hebben gekregen zullen we overwegen om duurzame en vandalisme bestendige palen te plaatsen. Denk je dat er een paal is verdwenen, meldt het dan via de reactie mogelijkheid onderaan dit bericht.

NYP2014
De zwarte lijn geeft de fietsroute aan vanaf het kruispunt in Oostzaan (ingang het Twiske), langs de woonboten en het mtb-rondje in het gebied.

Belangrijke zaken op een rijtje:

 • Het is een gedoogroute en dat houdt in dat we de route delen met alle andere recreanten in het gebied. Houd rekening met elkaar en geef elkaar de ruimte, als mountainbiker passeer je dus andere recreanten met lage snelheid. Let op, het is bramentijd dus kan je veel bramenplukkers op de paden verwachten.
 • De mtb-route is ongeveer 4,5 km lang, loopt met de klok mee en kent enkele gemene korte klimmen die bovendien na regenval glad en glibberig kunnen zijn. Verder is er een stuk dat zich typeert door diepe sporen (vergelijkbaar met tramsporen), de kunst is om al fietsend het juiste pad te kiezen. Tenslotte eindigt de route met iets wat ik de “MUUR” heb genoemd. Een lastige aanloop en dan maar kijken of je fietsend over de muur komt. Er is hier ook een chickenrun, zij het dat die nog niet apart is aangegeven.
 • Er wordt nog steeds (af en toe) met motoren gecrost in het gebied, houd daar rekening mee.
 • Het gebied is vol in ontwikkeling, binnenkort worden er bijvoorbeeld hekken geplaatst en komen er Schotse hooglanders. Het is daarom goed mogelijk dat de huidige route in overleg met de beheerder op een gegeven moment wordt aangepast en/of veranderd.
 • Een groot deel van het gebied waar je doorheen fietst is gebruikt om slib te storten, na een regenbui wordt het daarom lastig (of noem het spannend) om op sommige stukken grip te vinden.
 • Er groeien veel planten met scherpe doornen, een reserve binnenband en pomp zijn dus geen overbodige luxe of je moet het niet erg vinden om op een kale velg naar huis te fietsen.

NYP1Veel paden die langzaamaan dicht groeien

Reacties

 1. Gebied met potentie. Hulde aan de inspanningen om dit gebied zo nieuw leven in te blazen! Hoop dat met de komst van de schotse hooglanders de motoren/quads verdwijnen, want de paden zijn zo geen lang leven toebedeeld. Aan de andere kant hebben zij wel voor de mooie paden gezorgd.

  Kleine boomstammen over sloten en de glooiende heuvels geven een leuke en nieuwe dimensie. Veel routepalen zijn verdwenen, dus maar een beetje random rondgereden. Mooie ruige natuur. De eerste die de muur weet te fietsen chapeau, lopend al bijna niet te doen 🙂

  En als suggestie; Is het mogelijk om het bos aan de noordkant van het meer bij de route te betrekken? Dit is nu ook motorcross terein, en heeft ook mooie heuvels.
  Als er verder hulp nodig is bij route, stel ik mij graag beschikbaar.

 2. Vanmiddag ben ik van plan om vanuit Amsterdam noord naar spaarnwoude te fietsen en ik wilde dit stukje niet overslaan. Weet iemand of ik vanuit de meteorenweg over de tweede coentunnel bij de route kan komen? Met de auto zag ik al even dat daar slagbomen staan, dus ik weet niet zeker hoe ver ik kan komen met de fiets.

  • webmaster zegt

   Het stuk waar jij op doelt met de slagbomen is eigendom van Rijkswaterstaat. Je kan er met de fiets wel langs maar of dat getolereerd wordt weet ik niet. Voor de toekomst zijn er plannen om het gebied beter bereikbaar te maken, o.a. door het aanleggen van een fietspad naast de busbaan onder de A10 door, richting Zaandam.

 3. Vandaag deze route maar eens geprobeerd. Als beginner en na toch wel een paar natte dagen, was deze route voor mij best een uitdaging. De route aanduiding vond ik redelijk goed en er zaten heel leuke en mooie droge stukken tussen. Wat verderop op de route begon het erg nat te worden met soms behoorlijk diepe plassen, modder en diepe sporen. Lastig sturen en vaart houden. Een nat pak hoort er dan ook bij…
  Het laatste gedeelte was voor mij het lastigst. Veel dichte begroeing met brandnetels en bramenstruiken en de ‘muur’ was voor mij iets te hoog gegrepen. De chicken run was ook bijna niet te doen door al die brandnetels en begroeing. Misschien toch het verkeerde pad gekozen…
  Volgende poging zal ik pas ondernemen als ik zeker weet dat het droog is. Dan denk ik dat het best een leuk parcours kan worden!

  • webmaster zegt

   Heel dapper om na alle regenval van de afgelopen tijd toch deze nieuwe route te fietsen! Waarschijnlijk ben je af en toe verkeerd gefietst vanwege verdwenen routepalen, gelet op je berichten over de dichte begroeing. Alleen de chickenrun, dat klopt want die hebben we nog niet gemaaid.

 4. Leuk! Net mijn nieuwe MTB binnen, dus deze route ga ik zeker binnenkort uitproberen!
  Super dat jullie initiatief nemen om (nieuwe) routes uit te zetten en te onderhouden.

 5. Michiel de buurman zegt

  Leuke route!!!
  Paar uitdagende technische stukken waar je echt je best moet doen als (ervaren) mtb-er.
  Jammer dat sommige bordjes alweer gesloopt waren (was afgelopen zaterdag 09-08-2014) maar dat kon mijn pret niet drukken. 2 wandelaars tegengekomen waarbij ik bijna stilstond, mensen waren vriendelijk dus hebben we als mtb-er misschien punten mee binnengehaald. Stukje parcours wat paralel loopt aan het meertje ga je vooral met wind mee pijlsnel en zeer leuk om de kuilen te pakken op hoge snelheid!!

  Goed bezig buurman met het uitzetten van de route, ik zal er regelmatig gaan rijden, heb jij minder te snoeien.

 6. Heb hier een paar jaar geleden eens gereden op de MTB.
  Leuk gebied, heeft ook wel potentie.

  Echter het stuk vanaf de dijk richting het bos zegmaar lag toen bezaaid met glas en was ook veelvuldig als stortplaats gebruikt.
  Weet niet hoe het er nu bij ligt maar glas is altijd vervelend.

 7. wow super vet

 8. Arnold zegt

  Leuk zeg! Enkele jaren geleden al eens met de MTB getest. Was toen erg modderig en soms lastig begaanbaar door de dikke struiken. Leuk! Ga weekend op vakantie. Maar als jullie in september nog hulp kunnen gebruiken hoor ik het wel via de mail.
  Succes alvast en wie weet tot binnenkort!

 9. Hai,
  Ik wil best wel even de handen uit de mouwen steken, afhankelijk van mijn werktijden help ik graag, dit is ook in mijn eigen belang;-))

 10. Marrekie zegt

  Top nieuws!!

 11. Ben benieuwd hoe het gaat worden, wil wel helpen maar deze week lukt dat helaas niet meer.